A konjac - lásd még: leopárdkontyvirág, ördögnyelv, lat. Amorphophallus konjac - Kelet-Ázsia trópusi és szubtrópusi területein őshonos,évelő növény. Rendszartani besorolását illetően a kontyvirágfélék(Araceae) családjába, azon belül az óriáskontyvirág(Amorphophallus) nemzetségbe tartozik.
Magassága akár a 120-180 cm-t is elérheti, szárának keményítőben gazdag, gumószerű része a föld alatt található. A növény gumós részéből - melynek átmérője akár 25 cm is lehet - készül a sokrétűen felhasználható őrlemény, a konjac liszt.
Kínában, Japánban és Koreában évszázadok óta termesztik a konjac gyökeret magas keményítőtartalmú gumójáért. A konjac gyökérből készült őrleményt lisztek és lekvárok készítésére, valamint az állati eredetű zselatin és az alga helyettesítésére alkalmazzák.
Nyugaton elsősorban élelmiszer-adalékként és étrend-kiegészítőként alkalmazzák.
A konjac liszt kiválóan alkalmasgluténmentes péksütemények, pékáruk és tészták készítésére. Segíthet a tészta összetartásában és rugalmasságának növelésében.
A konjac liszt kevesebb szénhidrátot tartalmaz, mint a hagyományos lisztek, így ideális választás lehet, ha olyan étrendet követünk, melyben csökkentenünk kell a szénhidrát bevitelét.
A konjac lisztből készült tészta vagy rizs alacsony kalóriatartalommal rendelkezik, így kiváló alternatívát jelenthet azok számára, akik vigyázni szeretnének vonalaikra.
A konjac liszt egy növényi eredetű termék, így vegán és vegetáriánus ételek készítéséhez is használható.
Jó sűrítő tulajdonsága révén a konjac liszt kiválóan alkalmazható levesek és mártások sűrítésére.
Fontos megjegyezni, hogy a konjac liszt nagy mennyiségű vizet képes magába szívni, ezért fogyasztása esetén mindenképpen növeljük a folyadék bevitelét.
A konjak lisztet az ördögnyelv nevű növény (Amorphophallus konjac)) gyökeréből készítik vízelvonással, őrléssel.
A konjac és a glükomannán keveréke rostdús étrend-kiegészítő, mely segíthet a telítettség-érzet fenntartásában és támogathatja az egészséges emésztést.
Gliadin-/gluténmentes, íztelen, szagtalan, kiváló viszkozitású sűrítőanyag, mely bármilyen diétába, étrendbe beilleszthető, alkalmas ételek sűrítésére, maglisztekből készült sütemények, kenyerek állagának javítására, pudingnak, önteteknek, zselés készítményeknek.