A konjac liszt eredetéről és különféle felhasználási lehetőségeiről

Honnan származik a konjac?

A konjac - lásd még: leopárdkontyvirág, ördögnyelv, lat. Amorphophallus konjac - Kelet-Ázsia trópusi és szubtrópusi területein őshonos,évelő növény. Rendszartani besorolását illetően a kontyvirágfélék(Araceae) családjába, azon belül az óriáskontyvirág(Amorphophallus) nemzetségbe tartozik.

Magassága akár a 120-180 cm-t is elérheti, szárának keményítőben gazdag, gumószerű része a föld alatt található. A növény gumós részéből - melynek átmérője akár 25 cm is lehet - készül a sokrétűen felhasználható őrlemény, a konjac liszt.

Hogyan alkalmazzák a konjac gyökeret a Távol-Keleten?

Kínában, Japánban és Koreában évszázadok óta termesztik a konjac gyökeret magas keményítőtartalmú gumójáért. A konjac gyökérből készült őrleményt lisztek és lekvárok készítésére, valamint az állati eredetű zselatin és az alga helyettesítésére alkalmazzák.

Nyugaton elsősorban élelmiszer-adalékként és étrend-kiegészítőként alkalmazzák.

A Távol-keleti országokban évszázadok óta termesztik a konjac gyökeret.

A konjac liszt különféle felhasználási lehetőségei

1. Gluténmentes péksütemények:

A konjac liszt kiválóan alkalmasgluténmentes péksütemények, pékáruk és tészták készítésére. Segíthet a tészta összetartásában és rugalmasságának növelésében.

2. Alacsony szénhidráttartalmú ételek:

A konjac liszt kevesebb szénhidrátot tartalmaz, mint a hagyományos lisztek, így ideális választás lehet, ha olyan étrendet követünk, melyben csökkentenünk kell a szénhidrát bevitelét.

3. Zsír- és kalóriamentes köret:

A konjac lisztből készült tészta vagy rizs alacsony kalóriatartalommal rendelkezik, így kiváló alternatívát jelenthet azok számára, akik vigyázni szeretnének vonalaikra.

4. Vegán ételek:

A konjac liszt egy növényi eredetű termék, így vegán és vegetáriánus ételek készítéséhez is használható.

5. Levesek és mártások sűrítése:

Jó sűrítő tulajdonsága révén a konjac liszt kiválóan alkalmazható levesek és mártások sűrítésére.

Fontos megjegyezni, hogy a konjac liszt nagy mennyiségű vizet képes magába szívni, ezért fogyasztása esetén mindenképpen növeljük a folyadék bevitelét.

Konjac liszt termékek elárhetőek

Naturganik Konjac liszt100g

Naturganik Konjac liszt 100g

A konjak lisztet az ördögnyelv nevű növény (Amorphophallus konjac)) gyökeréből készítik vízelvonással, őrléssel.

Ár: 1920 Ft
Megnézem

Caleido KonjacGlükomannán 90% por 125 g

Caleido Konjac Glükomannán 90% por 125 g

A konjac és a glükomannán keveréke rostdús étrend-kiegészítő, mely segíthet a telítettség-érzet fenntartásában és támogathatja az egészséges emésztést.

Ár: 3570 Ft
Megnézem
Újdonság

Paleolit Konjac liszt100g 120-200 mesh glükomannán tartalom min 90%

Paleolit Konjac liszt 100g 120-200 mesh glükomannán tartalom min 90%

Gliadin-/gluténmentes, íztelen, szagtalan, kiváló viszkozitású sűrítőanyag, mely bármilyen diétába, étrendbe beilleszthető, alkalmas ételek sűrítésére, maglisztekből készült sütemények, kenyerek állagának javítására, pudingnak, önteteknek, zselés készítményeknek.

Ár: 1295 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!