A konjak liszt alacsony kalória- és magas rosttartalma lévén kiváló alternatíva lehet az egészséges étrend követői számára. Rendkívül sokoldalúan felhasználható, gluténmentes alapanyag, melyet sütéshez és főzéshez egyaránt alkalmazhatunk. Írásunkban áttekintjük a konjak liszt legfőbb felhasználási lehetőségeit.
A konjakliszt nem tartalmaz glutént, így ideális választás a gluténmentes étrend követői számára. Nagy előnye továbbá jelentős rosttartalma, melynek köszönhetően hatékonyan segítheti elő a normál emésztés fenntartását, valamint a vércukorszint stabilizálását.
Kiválóan alkalmas péksütemények, kenyerek és pizzatészták készítésére. A konjak lisztből készült tészta könnyen formázható, s kellemesen lágy textúrát kölcsönöz a süteményeknek. Emellett hozzájárul a fehérjefelvételhez is.
Vízzel keverve a glükomannánt tartalmazó konjak liszt térfogata jelentősen megnő, ennek köszönhetően hatékony segítséget nyújthat a jó emésztés fenntartásában és a béltisztításban. Méregtelenítő kúra részeként is alkalmazhatjuk.
Természetesen a konjak liszt esetében is fontos megemlíteni az étrend-kiegészítők kapcsán gyakran elhangzott tanácsot: fogyasztása esetén is figyeljünk oda az egészséges táplálkozás alapelveinek betartására, az elegendő testmozgásra és a megfelelő pihenésre, az egészséges életmód ezen jelentős pilléreit ugyanis semmilyen étrend-kiegészítő nem képes önmagában pótolni.
A konjakliszt hozzájárulhat a diéta sikerességéhez, magas rosttartalma és jó vízmegtartó képessége révén ugyanis hosszú időn át fenntartja a jóllakottság érzetét. Legyen szó akár fogyókúráról, akár súlyfenntartásáról, a konjak lisztet érdemes beépíteni étrendünkbe.
A glükomannán elősegítheti a vér optimális koleszterinszintjének fenntartását, ezáltal hozzájárulhat a szív védelmét. Az optimális hatás érdekében fogyaszd az adott termék használati útmutatóján jelzett adagolás szerint.
Hozzávalók:
♥ 200 g reszelt zöldség (sárgarépa, cukkini, karfiol stb.)
♥ 50 g konjakliszt
♥ 2 tojás
♥ 1 gerezd fokhagyma (zúzva)
♥ 1 teáskanál őrölt koriander
♥ 1 teáskanál só
♥ Frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
♥ Kókuszolaj a sütéshez
Elkészítés:
1. A reszelt zöldségeket szűrőzsákba tesszük, majd kinyomkodjuk belőlük a felesleges nedvességet.
2. Egy tálban keverjük össze a konjaklisztet, a tojásokat, a zúzott fokhagymát, a koriandert, a sót és a frissen őrölt fekete borsot. Addig keverjük, amíg egy sima tésztát kapunk.
3. Adjuk hozzá a reszelt zöldségeket a konjaklisztes tésztához, majd keverjük össze alaposan.
4. Közepesen lángon melegítsük fel a kókuszolajat egy serpenyőben.
5. Vegyünk egy evőkanálnyi adagot a zöldségtésztából, és formázzunk belőle lapos fasírtokat.
6. Süssük meg a fasírtokat mindkét oldalukon aranybarnára. Így folytassuk addig, míg tésztánk el nem fogy.
7. Tálalás előtt a zöldségfasírtot hagyjuk pihenni, majd tálaljuk kedvenc szószunkkal, salátánkkal.
Hozzávalók:
♥ 1 avokádó
♥ 1 banán
♥ 2 evőkanál konjakliszt
♥ 200 ml kókusztej
♥ 1 evőkanál méz vagy juharszirup ízlés szerint
♥ Fél citrom leve
♥ Jégkockák (opcionális)
Elkészítés:
1. Hámozzuk meg az avokádót, távolítsuk el a magját, majd helyezzük a turmixgépbe.
2. Adjunk hozzá egy érett banánt, öntsünk hozzá 200 ml kókusztejet. Ízlés szerint adjunk hozzá egy evőkanál mézet vagy juharszirupot az édesebb ízért.
3. A frissebb ízért csepegtessük bele egy fél citrom levét.
4. Hogy turmixunk rostdúsabb legyen, adjunk hozzá két evőkanál konjaklisztet.
5. Az összetevőket turmixoljuk össze addig, míg a turmix el nem éri a krémes, sima állagot.
6. Ízlés szerint adjunk hozzá jégkockát!
Jó étvágyat!
A konjak lisztet az ördögnyelv nevű növény (Amorphophallus konjac)) gyökeréből készítik vízelvonással, őrléssel.
A konjac és a glükomannán keveréke rostdús étrend-kiegészítő, mely segíthet a telítettség-érzet fenntartásában és támogathatja az egészséges emésztést.
Gliadin-/gluténmentes, íztelen, szagtalan, kiváló viszkozitású sűrítőanyag, mely bármilyen diétába, étrendbe beilleszthető, alkalmas ételek sűrítésére, maglisztekből készült sütemények, kenyerek állagának javítására, pudingnak, önteteknek, zselés készítményeknek.