A konjak, vagyis az ördögnyelv számos jótékony hatással rendelkező növény, amelyet könnyedén beszerezhetünk liszt formájában is. Vagyis a súlycsökkentő diéta mellett a konyhában is megállja a helyét.
Tehát az ördögnyelvet nem csupán táplálék kiegészítőként fogyaszthatjuk, hanem élelmiszerként is. Glükomannán tartalmának köszönhetően ugyanis kiváló sűrítő anyag, amelyet felhasználhatunk főzelékek, levesek, pudingok és akár gyümölcszselék készítésénél egyaránt. Segítségével pedig nem csak sűríthetjük ételeinket, hanem ezzel egyidejűleg támogathatjuk a felesleges zsírpárnák csökkenését is.
Az ördögnyelvek alkalmazza az élelmiszeripar is adalékanyagként, így találkozhatunk vele a boltokban megvásárolt élelmiszerek összetevői között is az E425-ös jelzéssel. Az ázsiai konyha közel 2000 éve használja ezt a nagyszerű terméket a shirataki tészta és az egészséges ételek elkészítéséhez is.
A konjak egy sokoldalúan felhasználható termék, amelyet könnyedén illeszthetünk be az étrendünkbe. Kevesen tudják, de kiváló alternatívaként szolgál a búzaliszt helyett. Bátran használjuk a hagyományos liszt vagy keményítő helyett, amelynek köszönhetően támogathatjuk egészségünket és a fogyókúrás folyamatokat egyaránt.
A konjac naponta többször is fogyasztható, azonban egyszeri alkalommal kizárólag maximum 4 gramm. Illetve ne fogyasszuk a lisztet tisztán magában, mert fulladás veszélyes!
A konjac sűrítő tulajdonságainak köszönhetően sütésnél a tojás helyettesítésére is szolgál.
Konjac tulajdonságai:
Napjainkban leggyakrabban a szénhidrát csökkentett étrend követését alkalmazzuk a súlycsökkentésre, amely étrendbe a konjac liszt tökéletesen beilleszthető élelmiszer.
A következőkben nézzünk meg egy olyan piskóta receptet, amelyet fogyókúrázók, glutén- és tojás érzékenyek egyaránt fogyasztanak.
Hozzávalók:
- fél ek. konjak liszt
- 4 ek. eritrit
- 150 g mandula liszt
- 1 csomag sütőpor
- 4 dl mandulatej
- 5 csepp vanília aroma (elhagyható)
- 5 csepp mandula aroma (elhagyható)
Elkészítés:
Első lépésként a fél evőkanál konjac lisztet és a négy evőkanál eritritet folyamatos kevergetés mellett egyesítjük a kimért mandulatejjel, valamint az ízlés szerinti vanília- és mandula aromával. Az így elkészült masszát néhány keverés mellett állni hagyjuk, hogy besűrűsödjön. Ez a folyamat körülbelül 15-20 percet vesz igénybe.
Ez idő alatt egy másik edényben a mandula lisztet összekeverjük a sütőporral. A konjak lisztes rész besűrűsödése után keverjük össze a két masszát és öntsük egy tepsibe.
Végül süssük meg ugyanúgy, mint egy hagyományos piskótát.
Ez a tészta lehet egy nagyszerű krémes sütemény, vagy torta alapja, de fogyaszthatjuk egyszerűen kávé és tea mellé is. A piskótát sütés közben gyümölcsökkel is ízesíthetjük.
A konjak lisztet az ördögnyelv nevű növény (Amorphophallus konjac)) gyökeréből készítik vízelvonással, őrléssel.